top of page
eheelogo2020.png

DIY : KaakelipöytäHei tää on meidän eka blogipostaus! Eli käydäänpäs nyt sitten läpi miten tehtiin asiakkaalle vanhasta pöydästä upea päivitetty kaakelipöytä.


Tarvitset nämä:


Pöytä

Mosaiikkikaakelia

Saumausmassa

Silikonilasta massan levittämistä varten

Kaakeliliima

Kampalasta (ei tasainen reuna!) liiman levittämistä varten

Ämpäri + pesusieni

Suojauspaperia, pyyhe tai kangas joka saa sotkeentua

Silikonia (ei pakollinen, voi korvata saumausmassalla)

***


Ihan alkuun tässä hommassa tarvitaan oikean kokoinen pöytä – sellainen, jonka mitat mätsää mosaiikkilaattojen koon kanssa. Meidän tapauksessa tori.fi:sta löytyi vanha sohvapöytä (20 €), jonka 5 cm paksuus sopi täydellisesti 47 mm -kokoisten mosaiikkilaattojen kanssa. Tämä tärkeää, mikäli haluaa laatoittaa pöydän kauttaaltaan.

Laatat olivat 30 x 30 cm matoissa, johon tämä 90 x 90 cm pöytä istui aivan täydellisesti. Laattoja voi tarvittaessa leikata ja se ei ole iso homma, mutta mahdollisimman yhteensopiva pöydän koko säästää tän vaivan. Toisaalta, mosaiikkimattoja saa näppärästi pienennettyä, kuten me tehtiin reunojen kohdalla.

Mosaiikkikaakelit valittiin Pukkilan valikoimasta, josta löytyi kaunis vaalea laatta sattumalta 75 % alennuksella. Kannattaa aina tsekata poistovalikoimat, hyvät löydöt odottaa bongaajaansa!


Ja hommiin:

Vinkki – pöydän tekeminen (erityisesti massausvaihe) on sotkusta puuhaa, eli varaa päälle vaatteet jotka voi likaantua tai suojaa vaatteet. Jotkut on tehneet vastaavan pöydän esim. kylppärissä, jolloin siivoaminen sujuu helpommin.

1. Hio pöydän pinta rikki kevyesti käsin. Pyyhi pölyt nahkealla liinalla (varmista että kuivuu kunnolla).

2. Levittele kaakeliliimaa tasaisesti kampalastalla joka puolelle pöytää.

3. Aseta mosaiikkimatto pöydän pintaan. Kannattaa aloittaa kulmasta, jotta pääset etenemään tasaisesti. Huom! Jos maton väleistä pursuaa esiin liimaa kun asetat sen pöytään, pyyhi liima heti esim. kangaspalalla tai rätillä (kuiva liima on ikävämpi poistaa. Kuivunut liima poistetaan mekaanisesti). Jatka samaan malliin ja laatoita koko pöytä.


4. Anna kuivua 24 h.

5. Ota ämpäriin vettä ja lisää saumausmassajauhetta oikeassa suhteessa (ks. ohje massapaketissa) ja sekoita. Huom! Jos teiltä (niinkuin meiltä) ei löydy varsinaista massasekoitinta, kikkakolmonen on yhdistää akkuporakone ja sauvasekottimen osa – toimi ihan hyvin ja oli helppo puhdistaa :)


6. Levitä massaa silikonilastalla pöydän saumojen päälle niin, että se uppoa laattojen väliin hyvin. Käy läpi koko pöydän saumat. Lastaa vedellään ees-taas vinossa asennossa.


7. Anna kuivua puolisen tuntia (Meillä kuivui yli tunnin, lapsen iltapuuhien osuessa kohdalle, ei vaikuttanut mihinkään).

8. Putsaa ylimääräinen massa pois kaakelien pinnoilta kostealla rätillä tai pesusienellä. Tämä on sotkuista, vedellä lotraamista.


9. Pursota silikonia tuubista pöydän kulmiin. Vinkki: Tää on tahmeaa ja tarttuu helposti, kannattaa kastaa sormenpää veteen ja kostealla sormella sivellä & viimeistellä silikoni siistiksi. Vaihtoehtoisesti tän vaiheen voi tehdä saumausmassalla silikonin sijaan.

10. Tadaa, sulla on upee pöytä! Anna kuivua hyvin ennen siirtelyä, kuivumisaika on silikonista / saumausmassasta kiinni. Ai niin, painoa tulee jonkun verran kaakeleista lisää joten mitään suuren suurta pöytää ei kannatta kauttaaltaan laatoittaa, että jaksaa vielä nostaa hyvin. :)Näillä vinkeillä tsemppiä hommiin! - Noora & Meeri

Ensimmäinen ja viimeinen kuva: Sofia Puolitaival.bottom of page